Upis i adaptacija

Upis dece u preškolsku ustanovu Šumice

Logo Vrtić Šumice
Upis traje tokom cele godine.

Prijave možete slati putem mail-a vrticijaslesumice@gmail.com

ili na broj telefona 064/992 68 82 i zakazati termin za posetu vrtića.

Roditelji dece koja su upisana u PU „Šumice“ mogu da koriste subvencije grada Beograda.

Informacije o uslovima i potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na subvencije imate ovde.

Adaptacija dece na vrtić

Adaptacija dece na jasle i vrtić

Dragi roditelji, ovim putem želimo da damo mali doprinos kako bismo osigurali da polazak Vašeg deteta u jasle bude lep početak našeg zajedničkog druženja i odrastanja.

PRIPREMA ZA PROMENE

Većina promena u ponašanju Vašeg deteta su očekivane, prolazne i normalan deo procesa adaptacije. Dobro je da kao roditelji budete pripremljeni na promene, kako biste Vašem detetu mogli što bolje pomoći. Sve promene ćete pratiti zajedno sa psihologom Ustanove.

Polazak u jaslice i vrtić predstavlja veliku promenu u životu Vašeg deteta. To je situacija u kojoj dete dolazi iz okruženja gde se oseća sigurno u potpuno nov prostor i među nepoznate osobe.

Zato je jasno da je detetu potrebno vreme za prilagođavanje, upoznavanje sa vaspitačima i novim drugarima. Neka deca se adaptiraju brže, za nekoliko dana, da drugoj deci je potrebno duže vremena, jedan do dva meseca.

Normalno je da kao roditelj brinete da li će Vaše dete biti prihvaćeno od ostale dece, da li će jesti, da li će napredovati kao drugi, da li će biti bezbedno u vrtiću. Vremenom, i vi i dete razvijate osećaj sigurnosti.

Moguće reakcije tokom adaptacije na vrtić

Deca ponekad otvoreno negoduju, plaču tokom rastajanja sa roditeljima, odbijaju hranu ili učestvovanje u društvenim aktivnostima. To ne znači da roditelj treba da prestane da dovodi dete u kolektiv, jer mališani prevaziđu taj period samo ako redovno dolaze.

Prvi dani u kolektivu su za neku decu veoma prijatni, zainteresovana su za nove igračke i okolinu, da bi se otpor pojavio tek posle nekoliko dana, kada shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan, a za njih još uvek nije postao sigurno mesto.

Ponekad dete odbija hranu, ne želi da spava u vrtiću ili ima poremećen san, pasivno je u igri i lošeg raspoloženja.

U cilju traženja ponašanja koja će ih zaštititi od novonastale situacije, deca ponekad reaguju represijom u ponašanju, odnosno vraćanjem na prethodni stadijum razvoja. Dete koje je prohodalo opet pribegava puzanju, izbegava upotrebu reči, a vraća se na gestove, ima ponovni poremećaj u kontroli stolice i sl. Te promene su samo reakcija tokom adaptacije i prelaznog su karaktera.

Moguće reakcije na adaptaciju
Saveti za prve vrtićke dane

Saveti za prve vrtićke dane

  • Poželjno je da dete prve dane (nekoliko nedelja) dolazi u vrtić na kraće vreme. U vrtiću Šumice period adaptacije ide postepeno i u zavisnosti od prirode deteta traje dve do tri nedelje. Za jaslenu grupu ponekad traje duže. Prva tri dana deca ostaju po dva sata u vrtiću zajedno sa roditeljima, a ostala dva dana dete ostaje u vrtiću bez roditelja na dva do tri sata. Naredne dve nedelje dete takođe ostaje u vrtiću bez Vas do četiri sata (uz dogovor može i kraće i duže, u zavisnosti od individualnih karakteristika.)
  • Dozvolite detetu da ponese u vrtić igračku za koju je vezano.
  • Tokom perioda adaptacije nije poželjno učenje novih oblika ponašanja (navikavanje na nošu, odvikavanje od flašice, cucle…)
  • Ne treba odugovlačiti pri rastanku sa detetom, već ga poljubiti i smireno reći da mama-tata ide na posao i da će doći po njega kada završi. Ne pokazujte mu svoju uznemirenost ili tugu jer će to uznemiriti dete.
  • Po povratku iz vrtića dobro je da provedete što više vremena sa detetom. Šetajte, igrajte se, mazite, pokažite mu svoje interesovanje za njegove doživljaje iz vrtiće.
DUŽINA ADAPTACIJE

Još pre nego što dete počne da dolazi redovno u kolektiv, roditelji mogu dovesti dete kako bi se upoznalo sa novim prostorom.

Možete se igrati igara vezanih za život u kolektivu ili starijoj deci pričati interesantne priče (ali ne preterujte sa tim) o deci koja idu u vrtić, o igračkama ili nešto iz ličnog iskustva.

Ne treba primenjivati mere zastrašivanja („videćeš ti kad kreneš u vrtić“), već ga prikazati u lepom svetlu.

Zajedno sa svojim detetom birajte odelo za vrtić, ranac, patofnice.

PRIPREME U PORODICI NA PERIOD PRILAGOĐAVANJA DETETA NA KOLEKTIV

Koliko će trajati adaptacija i kako će se dete ponašati zavisi od više faktora:

  • od kvaliteta Vašeg emotivnog odnosa sa detetom
  • od ranijeg odvajanja dece od bliskih osoba i reagovanja na odvajanje
  • koliko je dete bilo u okruženju starijih osoba i decembar od strukture ličnosti samog deteta i njegovih osobina
  • od redovnosti dolaženja tokom perioda prilagođavanja (izostanci produžavaju vreme prilagođavanja).