Ishrana

Ishrana u našem vrtiću

Pravilna ishrana je posebno važna u predškolskom uzrastu kada dete intenzivno raste i razvija se. Roditelji  koji svojoj deci od malih nogu razvijaju zdrave navike u ishrani pozitivno utiču i na njihove prehrambene navike kasnije u životu.

U predškolskoj ustanovi “Šumice” deca tokom dnevnog boravka imaju obezbeđen doručak, ručak i dve užine.

Obroci su nutritivno izbalansirani i vremenski pravilno raspoređeni. Vodimo računa o odabiru namirnica jer znamo da je deci potrebna raznovrsna ishrana za pravilan rast i razvoj. Sve namirnice koje se koriste u ustanovi imaju prateću dokumentaciju o zdravstvenoj ispravnosti.

Ishrana

Specifičnost ishrane u predškolskoj ustanovi Šumice je upotreba mikrobilja u ishrani dece. Mikrobilje se ne tretira hemikalijama i gaji se isključivo od netretiranog semena, što znači da je bezbednije za jelo od većine konvencionalnih poljoprivrednih proizvoda. Mikrobilje je mladi izdanak začinskog bilja ili povrća , star od 7- 15 dana.

To je biljka između klice i mladog lista. Ima do 40 puta više vitamin i enzima u odnosu na zrele biljke (npr. Crveni kupus u mikrofazi ima 40 puta više vitamin E i 6 puta više vitamin C nego u zreloj fazi).

Mikrobilje ojačava imunološki sistem, stimuliše izbacivanje toksina i koristi se u prevenciji mnogih bolesti. Posebno je pogodno za decu zbog hranljivih materija, ali i zbog njegovog izgleda i ukusa koji prija čak i deci koja inače ne vole da jedu povrće.

Urbani farmeri su naši dostavljači mikrobilja.

Naš partner koji vodi računa o zdravoj ishrani je Mega ketering,

Roditeljima je u svakom trenutku dostupan jelovnik na panou i u elektronskom obliku.

Primer jelovnika za jednu nedelju

Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak
Doručak Kajgana sa slaninom i mladim sirom, paradajz i mikro rotkvice, crni hleb Domaći riblji namaz sa mikro brokolijem, prohlađeni voćni čaj sa medom, hleb Speltini mafini sa sirom i kiselo mleko Ovsena kaša sa suvim voćem, medom i cimetom, mleko Integralni sendvič sa pršutom, kajmakom, svežom paprikom i mikro kupusom
Užina I Banana Mandarina Voćna salata Kivi Jabuka
Ručak Pasulj sa mesom, sezonska salata i mikro kupus, hleb Krem čorba, pileći kroketi, pirinač, ratatui povrće sa mikro suncokretom, integralni hleb Supa, punjene paprike sa mlevenim mesom, mikro keleraba, hleb Ćufte u paradajz sosu, pire krompir, salata od krastavaca i mikro celera Paradajz čorba, riblji file u kukuruznom brašnu, dalmatinsko varivo, hleb
Užina II Sutlijaš sa vitaminiziranim pirinčem, bademom i medom Integralni keksići sa suvim voćem, ceđena pomorandža Puding od vanile bez dodatog šećera Kolač sa jagodama i lešnikom Proseni griz sa bananom i rogačem